Variations in SharePoint is voor de ingewijde geen onbekend begrip. In SharePoint 2007 was dit concept al bekend. In SharePoint 2010 is dit mechanisme nog steeds aanwezig, en zijn ern zelfs wat verbeteringen doorgevoerd. Omdat bij mijn klant de behoefte is om hun nieuwe corporate website meertalig te laten zijn, is het goed om SharePoint 2010 Variations is onder de loep te nemen. In deze blogpost zal ik eerst een korte inleiding geven over Variations. Vervolgens zal ik de configuratie toelichten, de onderdelen waaruit het bestaat en enkele nieuwe features t.o.v. zijn oudere broer in 2007.
SharePoint 2010 Variations Intro
Variations is hét mechanisme om meertaligheid aan te bieden in SharePoint omgevingen. Het word vrijwel alleen gebruikt in Publish sites wat bedoeld is voor een breed publiek (meestal internet facing). Wanneer Variations geactiveerd word binnen de Site Collection zien gebruikers een handmatig vertaalde pagina van de broncontent. Het mechanisme werkt zo dat als de gebruiker binnenkomt op de landingspagina van de omgeving, deze automatisch geredirect word naar een specifieke taal op basis van de language instellingen van de browser. Door middel van een control kunnen eindgebruikers van taal switchen.
Variation Labels
Voor de content editors betekend dit echter wel dat er meerdere (taal)varianten van een pagina of site moeten zijn en deze allemaal onderhouden moeten worden. Wanneer er een nieuwe pagina op de site moet komen word deze aangemaakt in de ‘Source Label’. Een Label staat gelijk aan een taal en binnen een omgeving is er één taal (Label) wat leading is, de Source Label in dit geval. Wanneer Engels de Source Label is en hier een nieuwe pagina aangemaakt word, word deze door middel van een TimerJob gepushed naar de verschillende Labels. Op basis van configuratie kan de content-editor een mail krijgen van het feit dat er een nieuwe/gewijzigde pagina/site is geplaatst om vervolgens hier actie op te ondernemen. Het is ook mogelijk om een workflow in te richten die automatisch de pagina naar bijvoorbeeld een vertaalbureau/vertaler stuurt om deze vervolgens weer vertaald neer te zetten op de omgeving.
Een Label binnen SharePoint staat gelijk aan een subsite die allemaal op hetzelfde niveau zitten binnen de site hierarchie. Meestal is dit een subsite van de SiteCollection root. Deze Label sites worden automatisch aangemaakt door middel van een timerjob wanneer men een nieuw label aanmaakt en via Create Hierarchies de timerjob scheduled.
SharePoint Variations Instellen
Als eerste dient Variations geconfigureerd te worden en vervolgens moeten de Labels gedefinieerd worden. Ga naar ‘Site Settings > Site Collection Administration > Variations’.
- Variations Home: Geef hier aan vanaf wel punt meertaligheid moet gaan gelden binnen de Site Collection. Is dit de Site Collection root, geef dan hier een ‘/’ op.
- Automatic Creation: Geef hier aan of Pagina’s en Site’s automatisch naar de target Labels gepushed moet worden of dat dit Handmatig gebeurt. Er is nog een derde optie, hier kom ik later op terug.
- Recreate Delete Target Page: Wanneer een pagina is de Target Label verwijderd is, maar in de Source Label gewijzigd word, kan hier geconfigureerd worden of de pagina opnieuw aangemaakt moet worden.
- Update Target Page WebParts: Hiermee configureer je of webpart instellingen meegenomen moeten worden naar de Target Label(s) pagina.
- Notification: Wanneer een nieuwe pagina/site aangemaakt word kan hier aangegeven worden of er een notofication gestuurt moet worden naar de ‘beheerder’ van de site. Dit kan aangegeven worden bij de landingspagina van de Label Site door het veld Contact in te vullen.
- Resources: wanneer een pagina gebruik maakt van een afbeelding die op een andere locatie staat, heb je hier de mogelijkheid om aan te geven of resources, gerelateerd aan deze pagina mee gekopieëerd moeten worden naar de Target Labels, of dat deze het origineel moeten blijven referencen.
De volgende stap is het aanmaken van een nieuw label. Ga naar ‘Site Settings –> Site Collection Administration –> Variation Labels’ en klik op ‘New Label’.
- Geef een naam (word gebruikt in de url: http://intranet/nl-NL) en een display name op.
- Selecteer de taal die geselecteerd moet zijn in de browser en die ook opgepakt word als geïnstalleerd language pack wanneer de gebruiker de site bezoekt.
- Geef aan, wanneer de hierarchie opgebouwd word (volgende stap) of alleen de root site, alleen de publishing sites, zowel publishing sites als pagina’s gekopieerd moeten worden.
- Geef aan of het huidige Label de Source Label is. Dit kan vanzelfsprekend maar 1 keer. Vervolgens moet er een SiteDefinitie opgegeven worden op basis waarvan de Target Labels aangemaakt moeten worden. Het is daarom ook aan te raden om zowel de Source als alle Target Labels te laten baseren op de zelfde Site Definition
Herhaal dit proces voor alle talen die je wilt ondersteunen en klik vervolgens op Create Hierarchies in het voorgaande scherm. Hier word je geinformeerd over het feit dat er een TimerJob draait die dit voor je gaat doen tussen 12 uur ‘s nachts en 3 uur ‘s ochtends.
Om dit proces wat te versnellen kan je naar de TimerJob gaan die dit proces uitvoer en op Run Now te klikken (afbeelding hierboven). Wanneer deze klaar is kan je zien dat bij het overzicht van Labels in de kolom Hierarchies Created ‘yes’ staat en je ineens voor het aantal Labels hetzelfde aantal subsites hebt gekregen.
Wil je kijken wat er goed of fout is gegaan, ga dan naar ‘Site Settings –> Site Collection Administration –> Variation Logs’
De Onderdelen
Om te beginnen heb je in de Pages Library van de Site Collection Root een RedirectPage gekregen die VariationRoot heet en gebasseerd is op de PageLayout VariationRootPageLayout.aspx. Hier zit een User Control op genaamd VariationsRootLanding.ascx. Binnen deze control die in de CONTROLTEMPLATES folder staat, staat de logica om de redirect uit te voeren op basis van de taal van je browser. Indien je deze logica aan wil passen, staat hier hoe je dat moet doen.
Om gebruikers de mogelijkheid te geven om te switchen tussen talen (Labels) kan er gebruik gemaakt worden van een control genaamd VariationsLabelMenu.ascx die ook in de CONTROLTEMPLATES folder leeft. Helaas werkt deze niet OOB. De control bevat wel de Datasource maar geen logica om de data die deze in zich heeft te tonen. Om dit voor elkaar te krijgen kan je de volgende tag toevoegen wat een drop down renderd:
<cms:VariationsLabelEcbMenu id ="varlabelmenu1" DataSourceID="LabelMenuDataSource" DisplayText="LanguageSelector" IsCallbackMode="true" runat="server" />
Of een repeater-achtige constructie schrijven wat je meer controle geeft over de weergave. Daarnaast was er het vreemde gedrag dat in situaties waar je aan de achterkant van SharePoint zit (situaties waar hij de ‘application.master’ zou willen laden in 2007) de dropdown wel geladen word, maar aan voorkant niet. Dit is het resultaat van de volgende tag in de masterpage (v4.master etc).
<SharePoint:DelegateControl runat="server" ID="GlobalDelegate0" ControlId="GlobalSiteLink0" />
Verwijder deze control en plaats de volgende control op de gewenste locatie
<SharePoint:DelegateControl runat="server" ControlId="VariationsFlagControl" />
Je ziet nu dat de language picker wel getoond word in zowel de voorkant als de achterkant. Je zou er ook voor kunnen kiezen om twee masterpages te gebruiken. Dit geeft je meer vrijheid qua positionering van de language picker aan de voorzijde.
Enkele veranderingen t.o.v. Variations 2007
Server Citizenship: Variations processen draaien nu op de achtergrond via timerjob. Geen synchroon proces, gebruikers hoeven niet meer te wachten totdat bijvoorbeeld replicatie klaar is. Voor beheerders geeft het de mogelijkheid dit intensieve proces beter te beheren met behulp van scheduling. Het proces heeft nu ook geen last meet van App Pool Recycles
Overzicht van de timerjobs die gebruikt worden:
Variations Create Hierarchies Job Definition | Dit is de TimerJob die gebruikt word om de Label Hierarchie mee te creeëren zoals hierboven beschreven. |
Variations Create Page Job Definition | Creeërt een pagina in de Target Label site. |
Variations Propagate Page Job Definition | Update pagina wijzigingen naar de pagina in de Target Label site |
Variations Propagate Site Job Definition | Update site wijzigingen naar de site in de Target Label site |
Nieuwe toevoeging in propogation:
Variations kent verschillende methodes van propogation. 'Automatic' zorgt ervoor dat wanneer in de bron een document toegevoegd word, dit automatisch door gevoerd word in alle target variation sites. 'Manual' zorgt ervoor dat er enkel gepropogate word wanneer men op de propogate knop in de ribbon klikt. In SharePoint 2010 kent een nieuwe methode genaamd OnDemand. Dit kan aangezet worden via PowerShell. Dit mechanisme geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld wanneer er inde engelse variant een typo zit, enkel de engelse variation (source) te updaten zonder dit door te pushen naar alle andere variations.Om dit in te stellen maak je gebruik van powershell:
Enable On-Demand Page Propagation:
[System.Reflection.Assembly]::LoadWithPartialName("Microsoft.SharePoint")
$site = new-object Microsoft.SharePoint.SPSite("http://yourserver/sites/abc")
$folder = $site.RootWeb.Lists["Relationships List"].RootFolder
$folder.Properties.Add("DisableAutomaticPropagation", "True")
$folder.Update();
Disable On-Demand Page Propagation:
[System.Reflection.Assembly]::LoadWithPartialName("Microsoft.SharePoint")
$site = new-object Microsoft.SharePoint.SPSite("http://yourserver/sites/abc")
$folder = $site.RootWeb.Lists["Relationships List"].RootFolder
$folder.Properties.Remove("DisableAutomaticPropagation")
$folder.Update();
View Changes
Wanneer er een wijziging is kan men door middel van View Changes in de target sites zien wat er veranderd is, zodat de content editors zich enkel op de veranderingen kunnen focussen. Wanneer een pagina door een publish versie 2 krijgt en de timerjob Propogate Page Job Definition afgaat om deze te propogaten naar de verschillende targets, kunnen conentmanagers gemakkelijk zien in de originele pagina (source) wat de wijzigingen zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten